Ga naar de inhoud

Nu: plezier maken
De ervaring van plezier gaat samen met het vermijden van pijn. Hierbij staan het nastreven van genot, comfort en directe tevredenheid centraal. Het focust zich op momenten die ons blij maken, dat maakt het direct en tastbaar. Dingen die je een goed gevoel geven: je lievelingseten, die welverdiende vakantie, een gezellige avond met de vrienden. Deze geluksmomenten zijn onwijs belangrijk omdat ze ons leven verrijken, ons helpen te ontspannen en te genieten van het moment. Hoewel deze vorm van geluk belangrijk is, is het vaak kortstondig en vluchtig.

Dan: een betekenisvol leven
Een gelukkig leven gaat voorbij alleen maar plezier en genot. Het leven vraagt om gevoel van vervulling en betekenis. Dat houdt in dat het in overeenstemming is met je kern en waarden. Een vervuld leven komt voort uit persoonlijke groei, het nastreven van doelen, en het bijdragen aan maatschappelijk belang. Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je iets doet dat betekenisvol is, zoals het helpen van je buur, dat complimentje naar een vreemde, of het behalen van je diploma. Het vraagt om reflectie en inspanning, maar biedt een gevoel van vervulling dat veel langer meegaat.

Hoe ‘nu & dan’ met elkaar bewegen
Beide kanten van geluk vullen elkaar aan. Het genieten van kleine momenten van plezier (dit wordt hedonia genoemd) kan je helpen om te ontspannen. Het geeft je het geluksgevoel in het moment. Het nastreven van een betekenisvol leven (dit wordt eudaimonia genoemd) geeft een dieper en langduriger gevoel van tevredenheid geeft. Beide zijn essentieel voor een gebalanceerd en vervuld leven.

Kortom, door zowel plezier te maken als je te richten op betekenis en persoonlijke groei, kun je een vervuld en betekenisvol leven leiden. Het is de combinatie van deze twee vormen van geluk die je helpt om niet alleen gelukkig te zijn in het moment, maar ook op de lange termijn een gevoel van voldoening en welzijn te ervaren. Door te genieten van de fijne momenten in het leven en tegelijkertijd te werken aan diepere doelen en persoonlijke groei, kun je een rijk en vervuld leven leiden.